در آستانه ی هفته پژوهش و فناوری در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل برگزار شد؛
سخنرانی علمی با عنوان امنیت غذایی و توسعه پایدار مبتنی بر رسوخ فناوری و نوآوری
دکتر جهانشاهی در تعریف توسعه ی پایدار گفت: توسعه ای که نیازهای حال را بدون به خطر انداختن توانایی نسل های آینده برای برآوردن نیازهای خود، برآورده می کند.
عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی شیمی گفت: بر اساس تعریف سازمان ملل، توسعه پایدار بر سه محور جامعه، اقتصاد و محیط زیست استوار هست که ۱۷ هدف از جمله؛ از بین بردن فقر، نبود گرسنگی، دسترسی به آب مناسب، اقتصاد پویا، حفاظت از محیط زیست و... را شامل می شود.
رئیس پژوهشکده فناوری نانو دانشگاه اظهار داشت: دومین هدف توسعه پایدار بر مبنای امنیت غذایی استوار می باشد که ضامن آن استفاده از کشاورزی دقیق و پایدار است و رسوخ فناوری ونوآوری برای ایجاد کشاورزی پایدار حیاتی می باشد. در این میان فناوری هایی نظیر بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، کشاورزی ارگانیک، کشاورزی عمودی، رباتیک و پهپادهای کشاورزی، اتوماسیون و... از ارکان اصلی اثر گذاری فناوری و نوآوری در امنیت غذایی است.
دکتر جهانشاهی افزود: کشاورزی اساس تامین غذا و بقای حیات تمدن های جوامع بشری تا به امروز بوده و عدم توجه جدی به آن می تواند تبعات ناخوشایندی از جهت رشد توسعه و شکوفایی جوامع به همراه داشته باشد. کشاورزی و صنایع غذایی از مهمترین حوزه های توسعه فناوری و نوآوری هستند که رشد و توسعه کشور بدون توجه به آن ها، ناممکن به نظر می رسد.
دکتر جهانشاهی همچنین به زیست بوم کشاورزی نوآوری اشاره کرد و گفت: این زیست بوم با مدنظر قراردادن سه حوزه اصلی آموزش، نوآوری و ترجمه و انتقال فناوری بر حمایت از توسعه کشاورزان فناور/نوآور با تفکر کارآفرینی که می توانند در ارتقای سطح کشاورزی پایدار مشارکت کنند، تمرکز دارد و این اکوسیستم ۵ مرحله شامل استخدام، آموزش، زیرساخت، همکاران و شرکا و بازار را در بر می گیرد.
عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی شیمی در ادامه ضمن اشاره به آمار ناامنی غذایی متوسط و شدید در دنیا، به تهدید های امنیت غذایی در جهان پرداخت که عبارت اند از: اثر بیماری های همه گیر، اثر جنگ و درگیری، اثر افزایش جهانی قیمت مواد غذایی، تغییرات اقلیمی و مخاطرات آب و هوایی، بحران آب و تخریب خاک و منابع طبیعی.
گفتنی است این سخنرانی همزمان با اجلاس کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل در برزیل و با توجه به اهمیت موضوع توسعه پایدار بر محور اثر فناوری و نوآوری بر روی امنیت غذایی تنظیم شده بود.