مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه برگزار شد
دکتر جواد واثقی امیری رییس دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با عرض خیرمقدم و تبریک هفته پژوهش و فناوری و همچنین با گرامیداشت 16آذر روز دانشجو گفت: دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با ظرفیت علمی بالا و نیروی انسانی توانمند، هم اکنون در جایگاه و ترازی قرار دارد که مورد توجه و احترام همه مجموعه هایی است که در ارتباط با آن فعالیت می کنند و دستیابی به این شرایط، افتخارات و دستاوردها جز با همت و همکاری همه ارکان مجموعه امکان پذیر نبود.
رییس دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل تاکید کرد: قطعا پتانسیل های دانشگاه باعث می شود تا در آینده در جایگاه های فراتر و بهتر از وضعیت موجود قرار گیرد. زیرساخت ها انجام شده است و دانشگاه طی چند سال اخیر بر اساس نظام های رتبه بندی بین المللی موفق به کسب رتبه های برتر در سطح دانشگاه های کشور شده است؛ ولیکن شهرت دانشگاه با گذشت زمان و استمرار موفقیت ها ایجاد خواهد شد، چرا که لازمه آن این دو شاخصه است.
دکتر واثقی امیری اظهار داشت: یکی از سیاست های مهم دانشگاه حرکت به سمت تحقیقات نیازمحور و حل مسایل جامعه است. موضوعی که همواره مورد تاکید قرار گرفت تا فعالیت ها به این راستا سوق داده شود و نمونه های متعددی در این زمینه وجود دارد که پروژه بزرگ و تاثیرگذار تصفیه شیرابه زباله یکی از این موارد به شمار می آید و دانشگاه نیز برای سرعت بخشیدن به این حرکت ها و ماموریت ها سعی نمود تا آیین نامه ها و مقرراتی را تدوین نماید.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین حسینی مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری با تبریک هفته پژوهش و فناوری، در خصوص اهمیت علم و پژوهش این چنین اظهار داشت:
اگر بخواهیم یک جمله زیبا، راجع به پژوهش بیان کنیم، قطعا یکی از آن جملات، پژوهش نیاز محور است و صد البته، ملتی دست برتر را خواهد داشت که نه تنها، پژوهش هایش را برمبنای نیاز روز جامعه، بلکه برمبنای نیازهای آتی بشر، منطبق سازد. به فرموده حضرت علی علیه السلام:
العِلمُ سُلطانٌ، مَن وَجَدَهُ صالَ بِهِ، ومَن لَم یَجِدهُ صیلَ عَلَیهِ؛
(شرح نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج ۲۰، ص ۳۱۹)
علم اقتدار است. هر کس این قدرت را به چنگ آورد می تواند تحکم کند و بر دیگران، غلبه پیدا کند. هر کسی این اقتدار را به دست نیاورد، بر او غلبه پیدا خواهد شد و دیگران بر او تحکم می کنند. در معارف دینی ما، کلید واژه ای وجود دارد که می تواند اشاره به همین مطلب باشد: علم لاینفع ( علم بی فایده).
علم بی فایده، باعث عمر سوزی و فرصت سوزی است.علم بی فایده، سرمایه سوزی است.
علم بی فایده، باعث سرخوردگی های فراوان روحی و اجتماعی است و باعث سلطه پذیری یک ملت از ملت های پیشرفته می شود. و اینجاست که خاتم رسل، حضرت رسول اکرم صلّى الله علیه و آله و سلّم از چنین علوم بیهودهاى به خدا پناه مىبرد، آنجا که در نیایش و عرض حاجت خود به بارگاه الهی، معروض مىدارد: اللهمّ إنّى أعوذ بک من علم لا ینفع. «بار پروردگارا! من به تو از علم بدون فائده پناه مىبرم. پژوهشی که مشکلی از مشکلات جامعه را حل نکند از مصادیق علم بی فایده است.
حج یکی از جامع ترین عبادات، در اسلام است. لذا در بسیاری از موارد، وقتی می خواهند ثواب و پاداشی برای یک کار خوب، معین کنند می گویند مثلاً ثواب یک حج یا چند حج را دارد. مثلاً در ثواب سلام بر امام حسین علیه السلام، نقل شده است که ثواب بیست حج را دارد. در میان اعمال حج، طواف کعبه از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است؛ تاجایی که از ارکان حج به شمار آمده و ترک عمدی آن، باعث بطلان حج است.
مرحوم کلینی (ره)، حدیثی از امام صادق (ع) نقل میکند که شگفتآور است:
ابان بن تغلب میگوید: از امام صادق (ع) شنیدم که فرمود: هر کس خانه خدا را طواف کند، خداوند عزوجل ۶ هزار حسنه برای او مینویسد،۶ هزار گناه از او میآمرزد، و ۶ هزار درجه به وی عطا میفرماید، و ۶ هزار حاجت از او برآورده میسازد.
سپس فرمود: «قضَاءُ حَاجَهِ الْمُؤْمِنِ أَفْضَلُ مِنْ طَوَافٍ وَ طَوَافٍ حَتَّى عَدَّ عَشْراً»؛
گرهگشایی از کار یک مؤمن، ۱۰ برابر این طواف فضیلت دارد.
من لایحضره الفقیه، ج ۲، ص ۲۰۸ یعنی اگر با انجام یک پژوهش، گرهی از کار مردم باز کنی، ثواب آن، ده برابر طوافی است که آن همه اهمیت برای آن ذکر شده است.
از آیت الله فاضل لنکرانی(ره)، جمله ای جاودانه و دلنشین، نقل شده است که می فرمود:
من 50 سال است دارم اسلام میخوانم. بگذار خلاصه اش را برایت بگویم:
واجباتت را انجام بده؛ به جای مستحبات، تا میتوانی به کار مردم برس؛ کار مردم را راه بینداز.اگر قیامت کسی از تو سؤال کرد، بگو فاضل گفته بود.
می پرسند، مگر تا کجا می توانیم پژوهش ها را نیاز محور کنیم؟ پاسخ روشن است. پیشرفت هایی که در صنایع مختلف و ابزارهای مختلف صورت گرفته را ببینیم، چقدر با گذشته متفاوت است.
بشر، وقتی اولین هواپیما را ساخت، فکر می کرد که مرزهای علم و دانش را درنوردیده و به پایان علم در این زمینه رسیده است.
ولی امروز می ببینیم که سرعت تحول در صنایع هوا و فضا چقدر است. قرآن کریم، خطاب به همه اجنه و انسان ها می فرماید؛یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا ۚ لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ.
۳۳( الرحمن) ای گروه جنّ و انس! اگر میتوانید از مرزهای آسمانها و زمین بگذرید، پس بگذرید، ولی هرگز نمیتوانید، مگر با نیرویی (فوق العاده).
جمله «إِلَّا بِسُلْطانٍ» رمز آن است که مىتوان در آسمانها و زمین نفوذ پیدا کرد.
به ویژه آنکه در قرآن معمولًا کلمه سلطان براى سلطه علمى به کار رفته است.
از دیدگاه قرآن کریم، نفوذ در آسمان ها فقط با سرپنجه مشکل گشای علم و دانشی که به صنعت منتهی شده است ممکن است. همه دانشگاه ها، حوزه های علمیه و مراکز علمی باید این دعای رسول اکرم صلی الله تعالی علیه و آله را که فرموده است، اللهمّ إنّى أعوذ بک من علم لا ینفع.
«بار پروردگارا! من به تو از علم بدون فائده پناه مىبرم! ، را سرلوحۀ کارهای علمیشان قرار دهند و آن را عمل، محقق سازند.
در ادامه دکتر موسی فرهادی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با عرض تبریک هفته پژوهش و فناوری و با ادای درود و سلام به ارواح طیبه شهدای علم و فناوری گفت: در طول مدت یکساله و چند ماه مسئولیتم در این معاونت همواره چندین هدف را مد نظرم قرار دادم تا با برنامه ریزی و تعیین رویکردها و اولویت ها در راستای آن اهداف بتوانیم به شعار پشتیبانی از تولید برسیم؛ بالابردن سرعت عمل در امور با تدوین دستورالعمل ها و قوانین ترجیحا تشویقی در راستای حمایت از عزیزانی که وارد عرصه های صنعت می شوند، اصلاح گرنت، اصلاح سایت دانشگاه و طراحی سایت جدید بر اساس استاندارهای بین المللی و با نظرات کارشناسی شده، سرعت بخشی به پیگیری درخواست ها در بخش انتشارات، فروش آنلاین کتاب، تلاش مستمر برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی، فراهم آوردن زمینه برای استفاده از تجهیزاتی که در فناوری اطلاعات به تسهیل در امر پژوهش کمک می کند، دعوت صنعت به دانشگاه برای بیان مسایل، مشکلات و نیازهایش و ... نمونه ای از آن است.
دکتر فرهادی ضمن بیان این که کلیه فعالیت ها و گزارش عملکرد معاونت پژوهش و فناوری به صورت آنلاین در سایت دانشگاه موجود است، آمادگی این معاونت را برای دریافت نظرات و پیشنهادات همکاران اعلام نمود.
در ادامه دکتر محمد حسینی مقدم عضو هیات علمی گروه آینده نگری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به ایراد سخنرانی در زمینه تحولات جهانی علم و فناوری و آینده دانشگاه پرداخت و گفت: مدارهای دانشگاه داری حول سه محور واقعیت مداری، مسئولیت مداری و آینده مداری است که اگر حرکت بر حول این محور ها باشد ماحصل آن دانشگاه نوآور و خلاق است که باعث سرآمدی می شود.
عضو هیات علمی گروه آینده نگری پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: بهره مندی از خرد جمعی، فراهم نمودن زمینه رضایتمندی مشتریان بسیار مهم است. تصویر ذهنی اولیه کسی که برای نخستین بار وارد یک مکان جدید مثل دانشگاه می شود بسیار تاثیرگذار و مهم است.
وی گفت: روند های جهانی آموزش شامل تحول در دانش، پژوهش باز، تحول در مدیریت آموزش، دوره های دانش افزایی و مهارت افزایی، گسترش به کار گیری اپلیکیشن ها، گسترش هوش مصنوعی، به کارگیری ربات، ترکیب واقعیت افزوده و مجازی، تحولات فضای یادگیری از حقیقی به ترکیبی، تحولات حوزه آموزش فنی- حرفه ای، تحول در منابع آموزشی و تحول در سرفصل های آموزشی است.
دکتر حسینی در ادامه به اولویت های جذب دانش آموختگان نزد کارفرمایان و ده اولویت اصلی مالزی برای ارتقای نظام آموزشی اشاره کرد و گفت: برای تحول نظام آموزش و پژوهش دانشگاه ها باید در پاسخ به نیازهای جامعه صنعتی تاسیس شوند و با متفاوت دیدن توانمندی های فیزیکی، روحی و استعداد دانشجویان و طراحی شیوه و محتوای آموزشی خاص هر دانشجو، گسترش خلاقیت های فردی و برقراری عدالت آموزشی برای افراد توانا، باهوش، کم توان و معلول گام بردارند.
گفتنی است در پایان این مراسم از پژوهشگران برتر دانشگاه تجلیل به عمل آمد که اسامی آن ها در ذیل آمده است:
دانشمندان پر استناد یک درصد برتر دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در سال 2021: دکتر علی اکبر رنجبر -دکتر احمد رحیم پور – دکتر محسن جهانشاهی
پژوهشگران برتر تولید علم دانشگاه : دکتر مصطفی رحیم نژاد – دکتر مجید پیروی
پژوهشگران برتر ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه: دکتر بهروز رضایی- دکتر عزیر عابسی
پژوهشگر برتر جوان دانشگاه : دکتر محسن شیخ الاسلامی
رساله برتر دکتری : دکتر مهرداد مشکور و دکتر عباس شیخ زاده
پایان نامه برتر کارشناسی ارشد: مهندس زهرا ابراهیم پور و مهندس احمد اردلان نیا
پژوهشگران برتر دانشکده ها :
دانشکده مهندسی شیمی : دکتر مجید پیروی – دکتر رضا عابدینی- دکتر احمد رحیم پور
دانشکده مهندسی مکانیک : دکتر مهدی یوسفی فرد- دکتر رمضانعلی جعفری
دانشکده مهندسی عمران : دکتر حامد حمیدی- دکتر مهدی حمیدی
دانشکده مهندسی مواد و صنایع : دکتر حامد جمشیدی اول – دکتر محمد مهدی پایدار
دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر: دکتر علیرضا خسروی – دکتر تقی بارفروشی
دانشکده علوم پایه : دکتر حسین آکو
گروه معارف اسلامی : دکتر هادی رزاقی
همچنین از محمود احمدی کارشناس پژوهشی، به جهت همکاری شان در برپایی نمایشگاه ها قدردانی شد.