افتتاح آزمايشگاه هيدروليك محيط زيست دانشگاه
به گزارش روابط عمومي، آزمايشگاه هيدروليك محيط زيست دانشگاه صنعتي نوشيرواني بابل با حضور دكتر جواد واثقي اميري رييس دانشگاه، معاونين پژوهشي و آموزشي، رييس دانشكده مهندسي عمران و جمعي از مديران و اساتيد افتتاح گرديد و از اولين سامانه اسكن ليزري سه بعدي جهت آشكار سازي جريانات آغشته به فلئورسنت در كشور كه به همت دكتر عزير عابسي عضو هيأت علمي دانشكده مهندسي عمران دانشگاه و با همكاري شركت دانش بنيان پرتونگار تجهيز امين ساخته شده است، رونمايي شد.
گفتني است كشور ايران در محدوده بسيار خشكي از جهان قرار گرفته است. دسترسي به دريا در شمال و جنوب كشور مزاياي فراوان اقتصادي و سياسي اعم از توسعه تجارت و تامين امنيت را براي كشور به همراه داشته است. در سال هاي اخير دريا به عنوان يك منبع بي انتهاي آب شرب جهت تامين نيازهاي فزاينده مناطق ساحلي به آب شيرين مورد توجه قرار گرفته است. استحصال آب شيرين از آب شور دريا به صورت اقتصادي كه به لطف توسعه تكنولوژي آب شيرينكن هاي اسمز معكوس در سال هاي اخير ممكن شده است، مبتني بر آبگيري از دريا و بازگرداندن پساب بسيار شور حاصله به آن است. استفاده از آب شور دريا به عنوان منبع بي انتهاي آب شيرين اساسا امكان توسعه تمدني در كشورهاي بسيار خشك منطقه بالاخص عربستان، كويت و امارات را ممكن ساخته است و با توجه روند خشك شدگي ايران به نظر مي رسد يكي از اصلي ترين راه هاي نجات كشور در سال هاي آتي باشد.
آزمايشگاه هيدروليك محيط زيست با هدف مطالعه رفتار جريان هاي آشفته حين تخليه انواع فاضلاب هاي سبك، سنگين با شناوري خنثي در محيط هاي ساكن توسعه داده شده است. بررسي و مطالعه آبگيرهاي عمقي از دريا و سيستم هاي تخليه فاضلاب در محيط رودخانه، درياچه ها و درياها از اهداف اصلي توسعه اين آزمايشگاه مي باشد. شبيه سازي جريان در ابعاد كوچك در آزمايشگاه از روش هاي معمول در مطالعه پديده هاي محيط زيستي مي باشد. آشكار سازي جريان از طريق تزريق فلئورسنت و تابش نور ليزر به آن در يك طول موج خاص باعث روشن شدن جزئيات حركت جريان در محيط مي شود. اين موضوع از طريق دوربين هاي ديجيتال پرسرعت در محيط كاملا تاريك اتاق ازمايشات ثبت و جهت پردازش و تحليل هاي رقومي مورد استفاده قرار مي گيرد. مجموعه تصاوير برداشت شده از آزمايشات با استفاده از روابط هندسي و سيستم هاي پيچيده كاليبراسيون توسط برنامه كامپيوتري توسعه داده براي اين منظور، مورد پردازش قرار گرفته و در نهايت رفتار سه بعدي جريان را به صورت الگويي ديجيتال متغير در زمان در كامپيوتر حاصل خواهد كرد. به اين ترتيب علاوه بر شناسايي رفتارهاي ناشناخته جريان در شرايط مختلف محيطي و تخليه، امكان طراحي اوليه و كاليبراسيون مدل هاي كامپيوتري ارائه شده ممكن خواهد شد. كشور ما در ابعاد فني در حوزه هاي مختلف مهندسي محيط زيست بسيار وابسته به خارج بوده و نتيجه اتكا با دانشي سطحي موجود در كشور و عدم بهره مندي از تجربيات كشورهاي پيشگام در حوزه هاي مختلف، اين روزها خود را با خشكسالي، تخريب سرزمين و از دست رفتن منابع محيط زيستي كشور نشان داده است. بي شك با گام برداشتن در بومي سازي مطالعات عميق در حوزه هاي مختلف تكنولوژي و مهندسي مي توان در راستاي حل اين مشكلات گامي هر چند كوچك به نفع اهداف ملي و نيازهاي واقعي كشور برداشت.