پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به مناسبت بازگشایی دانشگاهها
بازگشایی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور و شروع سال تحصیلی جدید را مقارن با عید سعید فطر تبریک عرض مینمایم و امیدوارم آثار و برکات معنوی ماه مبارک رمضان زمینه حضور نورانی و پرنشاط استادان و دانشجویان را در محیط علمی دانشگاه فراهم نموده باشد.
اینجانب با افتخار به خدمتگزاری در حوزه علم و دانش کشور وظیفه خود میدانم مطالبی را به رسم ادب و ارادت تقدیم دارم:
1ـ پیوند علم و ایمان و محصول مبارک آن ، که عبارت است از رشد و توسعه و بهزیستی در همه شئون مادی و معنوی از جمله اصولی است که توجه به آن در دانشگاه به مثابه «اَصلُها ثابت و فرعُها فی السّماء» علی الداوم منشاء خیرات و برکات در سطوح مختلف اجتماعی خواهد شد و طبعاً دانشگاهی که به فرموده امام راحل (ره) 'مبدأ همه تحولات است' با چنین هویتی قادر خواهد بود چشم بینا و چراغ راهنمای ملت خویش باشد. واضح است که علم و معرفت فی حد ذاته مطلوب و ارزشمند است: «هل یستوی الذین یعلمون والذین لایعلمون» اما همین اکسیر دانایی در قلوب شیطانی، آتش برمیافروزد و فتنه برمیانگیزد.
بنابراین اهتمام به دانشاندوزی باید هماهنگ با فطرت خداجوی آدمی و قرین با دینباوری و ایمان باشد.
دانش و ارزش، علم و ایمان دو بال برای پیشرفت و تعالی همزمان انسان در جهان مادی و معنوی است.
جهان مادی امروز در پیوند با معنویت پایدار میماند و این مسئولیت مشخصاً متوجه شما دانشگاهیان عزیز است که در کنار فعالیتهای آموزشی و پژوهشی از دیانت خود نیز صیانت نمایید و با بهرهگیری از تعالیم دینی و معارف قرآنی و نیز رشد ارزشهای معنوی، توسعه دستاوردهای علمی را در جهت خدمتگزاری به بشریت عموماً و هموطنان خود خصوصاً بیمه نمایید.
2ـ جهتگیری نظام تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه به ویژه در ارزشیابی مقالات علمی و تدوین پایاننامهها میبایست بیش از پیش به سمت رفع مشکلات و نیازهای اساسی کشور در عرصههای مختلف، هدفگذاری و بازنگری شود و در این زمینه هرگونه اقدامی که لازم است از ایجاد ارتباط بین صنعت و سایر حوزههای حیاتی کشور با دانشگاه و نیز تخصیص بودجه و اعتبار، به فوریت عملیاتی شود تا جهش علمی و تحولات صنعتی در کشور توأمان، اتفاق افتد.
البته ضرورت بازبینی در تدوین و پالایش علوم انسانی نیز در اولویت برنامههای دانشگاه در دهه چهارم انقلاب است تا با همفکری حوزههای علمیه و استفاده از مبانی و ذخایر فکری دینی، امر بازسازی و بهسازی فضای معنوی علوم انسانی از مبتدا تا منتها با دقت و سرعت صورت پذیرد.
3ـ بدیهی است که دین اسلام فارغ از جامعه و اجتماع جدای از سیاست نیست. دانشگاه نیز همواره و در همه جوامع پیشتاز در تحولات اجتماعی است و در کشور ما که سیاست عین دیانت میباشد، اهتمام به امور سیاسی ضروری است، لیکن صحت و سلامت تحرکات سیاسی در دانشگاه اقتضا مینماید ضمن التزام به مبانی انقلاب و نظام، همسو و هماهنگ با مردم در پیشبرد آرمانهای انقلاب اسلامی مشارکت فعال و ادای وظیفه شود. این رسالت به ویژه در مقطع فعلی و با طراحی جنگ نرم از سوی بیگانگان بیش از گذشته متوجه دانشگاهیان اعم از استادان و دانشجویان است تا به تعبیر پر معنای مقام معظم رهبری مدظله العالی به عنوان فرماندهان و افسران جوان وارد صحنه شوند و با روشنبینی و روشنگری خود، پیشتاز دفاع از کیان و منافع ملی کشور خویش باشند.
اینک ضمن توصیه شما عزیزان به تهذیب و تحصیل و شروع سال تحصیلی جدید به نام خداوند بخشنده و مهربان، توفیق در ایفای وظیفه خطیر و تاریخیتان را به ویژه در پیشبرد علم، تحقیقات و فناوری در نخستین سال دهه پیشرفت و عدالت که سال خطشکنی علمی در دانشگاه نامیده شده است، از درگاه خداوند متعال مسألت مینمایم.